Elfde Jèske 2022

Michiel Houdijk krijgt achttiende Elfde Jèske

‘Vrijwilligers onmisbaar voor gezond verenigingsleven’

Het ritme van de jaarlijkse benoeming van een Drager van het Elfde Jèske door de Hannusclub werd in 2020 wreed verstoord. De maatregelen waar iedereen al zo lang mee te maken heeft waren er de oorzaak van dat Carnaval en de Intocht van de Prins werden afgelast. Dat jaar zou voor de achttiende keer iemand de eer krijgen om het befaamde Jèske toegekend te krijgen. Al zijn de vooruitzichten voor tal van activiteiten en evenementen ook de komende tijd nog ongewis, er is door de Hannusclub wel een Drager van het Elfde Jèske 2022 benoemd. Michiel Houdijk is er enorm blij mee.

De Hannusclub die jaarlijks de intocht van Prins Carnaval organiseert bestond oorspronkelijk uit tien mannen. Toen er een carnavalesk jubileum te vieren viel bedacht de Club de instelling van het Elfde Jèske, jaarlijks toe te kennen aan een persoon die in Rosmalen op maatschappelijk of cultureel terrein van betekenis is. En bij voorkeur ook iets met Carnaval heeft. Elk jaar is het weer een uitdaging om uit de voorgedragen nominaties de meest aansprekende kandidaat te kiezen. Dit jaar viel de keuze op Michiel Houdijk, een actieve verenigingsman die onder andere voorzitter is van de bloeiende jeugdvereniging SJV.
Het aanmeten van het Jèske is elk jaar weer een ervaring op zich. De Drager komt bij coupeuse Mien van Zuijlen aan huis en wordt daar door haar heel onderhoudend een paar uurtjes vermaakt. Een gezellige belevenis, zo is ook de ervaring van Michiel.

Michiel (39) : “Ik was helemaal verrast toen de Hannusleden Hans van der Plas en Ton van Bussel op bezoek kwamen en mij vroegen of ik er iets voor voelde om het Jèske te willen dragen met Carnaval 2022. Het is dan de bedoeling dat je in de aanloop daar naartoe de vergaderingen van de club bijwoont om de Intocht en het entertainmentprogramma voor carnavalszaterdag te organiseren. Ik hoefde over het antwoord niet lang na te denken want het leek me hartstikke leuk. En dat is het ook. Ik heb intussen al een paar vergaderingen bijgewoond en voelde me echt heel welkom. Het is een open en gastvrije club, ik voelde me er meteen thuis en ik heb ook het gevoel dat ik op een constructieve manier inbreng lever.”

Winnaars carnavalsquiz

Michiel, die op zijn achtste in Rosmalen kwam wonen, is helemaal verweven met de Rosmalense samenleving. “Op de middelbare school vormden we een vriendenclubje waar ook Floortje, mijn vrouw, deel van uit maakte. Bij haar is carnaval met de paplepel ingegoten en zij is daar nog altijd actief in, onder andere door muziek te maken bij Bende Gek, het carnavalsorkest van Zandhazendurp. Bij ons in huis is het een stilzwijgende afspraak dat Floortje haar handen vrij heeft met carnaval en ik rond de Kindervakantieweek van SJV. Maar we houden allebei van Carnaval, vorig jaar deden we mee aan de Carnavalsquiz van de Club van 111 die het spel organiseerde samen met Kwisutbeter, en die wonnen we. We mochten voor 111 euro spullen uitzoeken bij Party Planet en dat lieten wij onze kinderen Juul (8) en Vere (7) doen omdat die ook zo enthousiast zijn over carnaval. Ik vind het belangrijk om kinderen al vroeg te betrekken bij carnaval, dat was voor mij bijvoorbeeld reden om  carnavalsdisco de Rommelpot van de SJV te organiseren waar kinderen carnaval konden vieren. Die activiteit is intussen echter jammer genoeg gestopt.”

Vrijwilligerswerk

Hoewel Michiel als projectmanager Benelux bij het internationaal bedrijf A.Hak, dat ondergrondse infrastructuur aanlegt, een drukke baan heeft lukt het hem ook om nogal wat tijd te steken in SJV, een club die de leeftijd van een halve eeuw nadert. “Ik ben daar al vanaf mijn jeugd bij betrokken. Ik ben daar vanuit de jeugdcommissie op mijn dertiende blijven hangen, ben DJ geworden, doorgegroeid naar het voorzitterschap van de activiteitencommissie, in het bestuur gekomen en sinds een jaar of vijf voorzitter.  Ik doe dat met veel plezier vooral ook omdat de sfeer zo geweldig is met de vrijwilligers onder elkaar die iets willen betekenen in het verenigingswerk dat voor jeugd zo belangrijk is. We zijn overigens wel permanent op zoek naar mensen die een steentje willen bijdragen. Ik weet dat mensen er tegenaan hikken om zich te binden en dat snap ik ook. Maar wij bieden maatwerk waarbij de man of vrouw die iets wil doen exact kan aangeven wat, waar en wanneer iets gedaan kan worden. Dat geeft duidelijkheid en rust naar beide kanten.
Een gezond verenigingsleven is hartstikke  belangrijk voor de kwaliteit van je leefomgeving. Dat is een van de redenen waarom wij ervoor hebben gekozen om in Rosmalen te blijven wonen. Nogal wat van onze vrienden en studiegenoten zijn na hun opleiding verhuisd naar ‘de grote stad’ zoals dat heet. Het is wel leuk om te zien dat veel van hen op hun schreden zijn teruggekeerd waarbij de meesten intussen weer een leuk plekje in het vertrouwde Rosmalen hebben gevonden.
Ik vind het fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan een fijn verenigingsleven en nu dus aan de Hannusclub die een wezenlijke bijdrage levert aan het Carnaval in Rosmalen”.

(tekst: Herman van Dinther)